Translate

Претражи овај блог

ТРГОВЦИ СВЕТЛОШЋУ / најчитанији Лукићев роман

ТРГОВЦИ СВЕТЛОШЋУ, роман Беле Тукадруза (алиас М. Лукића)

ТРГОВЦИ СВЕТЛОШЋУ, роман Беле Тукадруза (алиас М. Лукића)
први део трилогије романа АНЂУЈКА (или "Младост без старости и живот без смрти")

среда, 26. март 2008.

Нови број ИДЕНТИТЕТА 7-8 / 2007



Ових дана публикован је нови двоброј београдског књижевног часописа ИДЕНТИТЕТ , 7-8/2007 (дигитална верзија часописа, која се разликује од штампане на папиру само по корицама), последњи за минулу годину, у непромењеном и препознатљивом свитак-формату часописа Едиције ЗАВЕТИНЕ, на 100 страна. У устаљеним рубрикама часопис доноси, на првом месту, занимљиву грађу, сведочанства, подсећања и размишљања на тему : зашто још увек нема овде, тј. у српској књижевности и култури, правих вредновања и превредновања? Часопис објављује одабране текстове Иве Андрића, Бранка Ћопића, Мирољуба Тодоровића, Предрага Пузића, Записник ванредне скупштине СКЗ, одржане 22. априла 1945, текстове Саше Ћирића, Томислава Марковића, Ивана Чоловића и Владиславе Гордић-Петковић - пробране како из наших листова и часописа, књига, тако и са електронских медија, а писане у распону од 1945. године до данашњих дана.
У једној од новопокренутих рубрика (Подвучено) нови број часописа доноси и права мала "открића" из српских књижевних часописа, поезију Јована Ћирилова (Из Узалудних путовања, својевремено, седамдесетих објављених у ЛМС), као и басну "Лав и миш", која је истовремено и наградни задатак, који ће читаоцима који препознају аутора басне донети вредну награду.
ИДЕНТИТЕТ доноси и неколико песама Е.Е. Камингса у преводу Р.Г. Тилија, са препоруком З. Паунковића.
Рубрика Кркалеска доноси прилоге Ђорђа Кониковића (Косово је Србија). Говор командира прве чете пешадијског пука капетана Луке Ђурашковића, као и један провокативан текст о последицама сујеверја. Као и сторију о познатој песми Тамо далеко и Ђорђу Маринковићу, правника и цариника Ранка Јаковљевића. Ту су још и стихови русинског песника Владимира Кирде Болхорвеса, као и есеј Николе Вушковића.
У СУЗУ, или рубрици скривених вредности српске културе и књижевности, објављује се рукопис Либела над световима Александра Лукића, и две прозе Лауре Барне.
Рубрика ДУР доноси прозу Мата Горског, писца који живи у Канади, као и Архив у оснивању, у коме се доносе вести о Дружини СУЗ, и извештај о једном неоствареном издавачком покушају (Карневал крај шумске реке - Дим. Лук.), писма читалаца Идентитета, и вест о новоснованом друштву Џ. Џојс у Београду. На крају, уредници, осврћући се уз овај двоброј, бацају погледе и уназад и унапред, уверени да даље излажење часописа зависи и од читалаца и сарадника.
Првих 250 читалаца ове вести добиће бесплатно овај дигитални двоброј ИДЕНТИТЕТА, ако се јаве одмах уредништву часописа и пошаљу само своју тачну интернет адресу.
Уредници:Мирослав и Димитрије Лукић. Адреса: 11000 Београд, Сердар Јанка Вукотића 1/13. E-mail zavetine@verat.net. http://www.zavetine.com/

Нема коментара:

АГРЕГАТ. Тзв. МОГУЋЕ И НЕМОГУЋЕ ЛИНИЈЕ - Књижаре на мобилним колосецима Сазвежђа З | Раде нонстоп